Mikko Huotarin päiväkirja

31.1.07

Junassa

Astuttiin junaan aamulla. Mikkelissä oli pakkasta yli 20 astetta. Kotia kohti kolkutellaan.
 
Nappasin pari hienoa kuvaa junan ikkunasta. Olen harjoitellut viime päivinä valotuksen säätämistä käsin.
 
Puuterilumi pöllyää junan vierillä. Katsellaan huurteisia maalaismaisemia ja syödään eväitä.

30.1.07

Mikkelissä

Tultiin Einon kanssa sunnuntaina Mikkeliin. Pakkasta on piisannut. Ja aurinkoa. Eino ja minä ollaan viihdytty mukavasti. Ei olla tehty mitään. Paitsi oltu ulkona.
 
Nyt Eino kuuntelee mummon kanssa Kilisee, kilisee kulkunen -biisiä ainakin kymmenettä kertaa.
 
Kohta sauna on lämmin. Piipusta nousee savuvana kohti tähtikirkasta taivasta. Kuusisiluettien välistä kurkistaa kuu.

26.1.07

Lumiukko parvekkeella

Talvi jatkuu. Jo ties monetta päivää. Tänään lumi on tipahdellut taivaalta hieman suvettuneempana. Kiikki ja Eino tekivät parvekkeelle lumiukon.

Minä vartioin täällä.

25.1.07

Väriä elämään

Tässä on eilinen kuva värillisenä. Olen yrittänyt harjoitella mustavalkoisten kuvien tekemistä, koska niissä on usein juuri valokuvan meditatiivisyyttä. Kun kuvasta irrotetaan värit, se ikään kuin irtaantuu aika-akselilta. Mustavalkoisena kuva on aivoille herkullisempi suupala kuin väriä pursuva.

Nyt alkaa mennä hämäräksi. Tässä kuva. Värillisenä. Toimii.

Pandis on lunta tulvillaan. Klikkaa suuremmaksi.

24.1.07

Keskiviikon metkut

Keskiviikkona aamupäivä meni perinteisesti Pandapuistossa. Alla pari kuvaa.

Keskiviikko-ilta meni puolestaan bänditreeneissä. Kyllä rokin soittaminen on mukavaa.

Puhdasta lunta. Klikkaa suuremmaksi.


Kaikki yhden ja yksi...

23.1.07

Pakkanen

Pakkanen, siitä suomalainen tykkää. Näin parodioi lauluntekijä. Parodiaa tai ei, pakkanen on mukavaa verrattuna aikaisempaan harmauteen.

Oltiin Einon kanssa kävelyllä Talin golfkentän kupeessa. Sorsien lammikko on jo melkein jäätynyt umpeen.

Tässä blogissa oli kommentointimahdollisuus evättynä. Nyt asia on korjattu. Kommentteja pliis.

Kimallusta elämään.

22.1.07

Sisko ja sen poika

Tänään oltiin perhekertsissä niin, että myös Kiikki oli mukana, koska sillä alkoi työt vasta puolen päivän aikaa. Minulla oli kamera mukana.

Anna ja Onni kertsissä. Klikkaa suuremmaksi.

20.1.07

Luistinradalla fiilistelemässä

Rautatientorilla on luistinrata. Se on minun mielestäni hieno juttu. Oltiin Einon kanssa illalla kaupungilla. Notkuttiin luistinradan liepeillä.

Pitää käydä joskus oikein luistelemassa. Hinta on 2 euroa. Luistinten vuokra on 4 euroa. Välillä voi käydä lämmittelemässä luistimet jalassa juomassa vaikka kupin kahvia viereisessä kuppilassa.

Eino luistelee laidan päällä.


Kojusta luikkarit jalkaan.

19.1.07

Kilpikonnat

Nyt iltasella rupesi ripottelemaan lunta. Muuten tämä tammikuu on aika kelvoton tammikuuksi. Huhtikuuna tämä toimisi paremmin.

Sataman konnat.

HDR-mies iskee jälleen

Tein toisen ja kolmannen HDR-kuvani. Ne ovat aika erikoisia. En vielä ole keksinyt, onko HDR-kuville muuta käyttöä kuin ällistyttäminen.

Eilen ja tänään ollaan tehty Simon kanssa pod.fi-juttuja. Haastateltavana oli Rosa Meriläinen. Puhuttiin kirkon ja valtion erottamisesta.

Eiran ranta. Klikkaa suuremmaksi.


Uspenskin katedraali.

17.1.07

Mustamakkarapäivää Pandiksessa

Keskiviikko on mustamakkarapäivä. Ettäs tiedätte. Oltiin ensin Pandapuistossa. Ilma oli mitä ihanin. Pandiksessa olivat Anna, Onni, Matti, Aapo, Elina, Aapo vanhempi ja Nuutti. Sitten mentiin S-marketiin, jonne tulivat Lotta-serkku (minun ja Annan) ja Elias.

S-marketissa maisteltiin munkki- ja lihapiirakkamaistiaisia. Säpinä oli päätä huimaava. Onnilla, Einolla ja Aapolla oli kullakin pikkukärryt. Pojat juoksivat ympäri kauppaa. Einon hallitsematon naurun käkätys paljasti, että menokin oli hieman hallitsematonta. Mikäs siinä, kunhan hyllyt eivät kaatuile.

Saimme mustatmakkarat ja munkit ja tulimme kotiin.

Eino Pandiksessa. Klikkaa suuremmaksi.

Vierotusoireita

Eino jätti tutin pois viime perjantaina. Hän on aika urheasti pysynyt valitsemallaan linjalla. Välillä tosin on ollut hankalaa. Sekä isällä että pojalla. Äidillä on ihan omat hankaluutensa raskauspahoinvoinnin vuoksi.

Eiköhän tässä kuitenkin pärjätä.

Eino nukkuu ilman tuttia.

16.1.07

Ensimmäinen HDR-kuvani

Meinasi jo mennä hermot tuon HDR-harjoittelun ja softan kanssa. En saanut mistään toivotunlaisia ja viime yönäkin säädin unissani kuvien sävyasetuksia:)

Pointsi HDR-kuvien tekemisessä on se, että otetaan useita samanlaisia kuvia eri valotuksilla. Sitten ne yhdistetään kuta kuinkin siten, että tummista kuvista otetaan vaaleimmat kohdat ja vaaleimmista tummimmat. Lopputuloksessa kuvan kaikki kohdat näkyvät eikä mikään pala puhki tai peity varjoon.

Usein lopputulokset ovat aika villejä. Aluksi valokuvauspiirit suhtautuivat HDR-kuviin vähän vieroksuen, mutta nyt kaikenlaiset gurut ovat opettamassa tekniikoita ammattilehdissä.

Epäonnistumisteni kavalkadi alkoi olla jo niin mittava, että olin luopua koko hankkeesta.

Sitten näin työhuoneeni ikkunasta kuinka taivas alkaa aueta. Nappasin sarjatulella kolme kuvaa: yksi normaali, yksi alivalotettu ja yksi ylivalotettu. Voilà!

Vasta nyt siis hoksasin, että kuvat täytyy olla jetsulleen samanlaisia, jotta lopputuloksesta tulee tyydyttävä. Eilinen kokeiluni meni mönkään, koska ne olivat melkein samanlaisia. Sarjatuli oli siis oikea ratkaisu.

Näkymä työhuoneen ikkunasta. Klikkaa suuremmaksi.

15.1.07

Perhekertsi alkoi jälleen

Tänään maanantaina oli taas pitkästä aikaa perhekerho. Joulun vuoksi emme ole päässeet kuukauteen tapaamaan kerhokavereita. Perhekertsi on oikein mukava häppeninki viikon aluksi. Siellä on aika mukava metakka.

Mulla oli kerhossa kamera mukana ja tarkoitus oli ottaa muutama ruutu Einon kavereista. Säpinää oli tosin niin paljon, että kuvat jäivät ottamatta.

Kotimatkalla nappasin pari kuvaa männystä, joka koristaa kotikirkkomme vierustaa. Minä pidän männyistä ja varsinkin niiden väristä aurinkoisella ilmalla. Otin eri valotuksilla, jotta voisin useammasta ruudusta koostaa HDR-kuvan.

HDR-kuvat (high dynamic range) ovat aika ufon näköisiä. Joissakin jutuissa ne voivat olla aika kivoja. Kurkkaa liverpoolilaisen Peten HDR-kuvia.

13.1.07

Panorama Kauppatorista

Perjantaina töistä tullessa nappasin kahdeksan kuvaa Kauppatorista. Liimasin ne yhteen ja tein alla olevan elävän panorama-kuvan, jota voi katsella liikuttelemalla hiirtä sen yllä.

Kauppatorilta suuntasin kohti Dommaa, jossa on Helsingin yliopiston science fiction klubi. Pelattiin Maken kavereiden kanssa Dune-peliä. Se oli vänkää. Meitä oli viisi ja pelailuun törähti kuusi tuntia.

Pyörähdä Kauppatorilla. Liikuta hiirtä kuvan yllä.




10.1.07

Uusi näkökulma

Kiikki on tauon jälkeen taas töissä. Ollaan Einon kanssa seikkailtu kolme päivää. Maanantaina Itiksessä ja Maunuloilla. Tiistaina Talvipuutarhassa. Tänään keskiviikkona mustamakkararetkellä S-marketissa.

Maanantaina hankin testejä voittaneen Sigman 10-20mm laajakulmazoomin, joka on aivan poskettoman hyvä sisätiloissa kuvaamiseen.

Kyllä se on näin, että valokuvaus on välineurheilua. Juoksijakin tulee toimeen lenkkareilla ja pärjää pitkälle, mutta sykemittarit, personal trainerit ja Nasan kehittämät ravintovalmisteet tekevät hommasta ammattimaista - ainakin ulkoisesti.

Otin uuden zoomin Talvipuutarhaan, mutta tiistainen valon määrä oli niin onneton, että keskityttiin Einon kanssa puutarhan käytävillä juoksenteluun. Siten että jalka osuu aina viemäröintejä peittävälle ritilälle ja lähtee mahdoton meteli.

Toisekseen uusi zoomi oli niin ällistyttävän laaja, että siihen pitää vähän totutella. Ja niin kuin aina: kuvia pitää suunnitella etukäteen.

Tässä nyt kuitenkin maanantaina otetut kuvat Maunuloilta.

Ihanasti laajentava linssi!


Tilanne päällä.

6.1.07

Loppiainen Nuolipuistossa

Oltiin monituisten lapsiperheiden kanssa Nuolipuistossa omajärjestämällä grillipiknikillä. Tänään oli melkein pakkasta.

Eino takaa, Onni katsoo ylös ja Aapo tarkkailee.
Lähettäjä Kirjasto

5.1.07

Suunnitelmia ja kotioloja

Simon kanssa ideoitiin tänään tulevaisuutta. Meidän suunnitelmat on aina niin villejä, ettei niille varmaan saa supportia muualta. Ne pitävät kuitenkin meidät hengissä.

Lisäksi opettelin tänään uuden kamerani valotushienouksia.

Iltaa vietettiin kotona. Laulettiin “Kilisee, kilisee kulkunen” ainakin 30 kertaa. Paitsi, että Einon mielestä se kuuluu “Tiisee, tiisee kulkunen”. Ja Eino on tarkkana, että kaikki laulavat myös oikein.

Simo suunnittelee, minä kuvaan ja kamera salamoi.


Eino askartelee, minä kuvaan ja kamera ei salamoi.

Metallimies makkaratalossa

Palasimme erissä Helsinkiin. Minä tulin eilen keskiviikkona ja Kiikki ja Eino tänään torstaina. Minulla oli tänään työpäivä. Tein kovasti töitä ja näin Esun kaupungilla. Otin Esusta kuvan kokeillakseni uutta salamaa ja bounceria.

Kuvassa Esu jököttää kuolemantuomion saaneen makkaratalon parkkihallin rampilla. Esulla on kädessään metallilevy, jonka hän kävi ostamassa rautakaupasta hetkeä ennen tätä kuvaa. Levy on tarkoitettu äänien tuottamiseen. Sitä voi soittaa vähän niin kuin sahaa. Koko on vain miehekkäämpi. Minäkin soitin sitä tunnelin Anttilassa - Esu jonotti kassalle ja pyysi sen aikaa huolehtimaan instrumentista - ja ihmiset olivat ihmeissään.

Metallimies.

3.1.07

Uudenvuoden lupauksia

Tultiin käymään koko perheen voimin Mikkelissä. Helsinkiläiset rospuuttokelit eivät vaihtuneet talvimaisemiin. Mutta eipä siinä mitään, jos viihtyy sisätiloissa.

Aion toteuttaa seuraavista uudenvuoden lupauksista kolme:

Juoksen maratonin, kirjoitan romaanin, sävellän oopperan, lopetan aromivahventeen käytön, ryhdyn kasvissyöjäksi, haen oikeustieteelliseen, soitan rokkia Semifinalissa, ostan purjeveneen, ryhdyn valokuvaajaksi, rakennan talon, sijoitan lainarahaa Tecnomenin osakkeisiin, kiipeän Matterhornille…

Pitääpä jatkaa listaa joku toinen kerta, että saadaan ne kolme toteutettua.

Mikkelissä sisätilat hakkaavat ulkotilat.

1.1.07

Mikon blogi 2005-2006

Mikon aikaisemmat blogimerkinnät löytyvät täältä.