Mikko Huotarin päiväkirja

15.7.07

Mandala


Tiibetiläisten buddhistimunkkien hiekka-mandala (ks. kuva) on värjätyllä hiekalla tehty teos, joka on yleensä ympyrän muotoinen. Se kuvaa maailmankaikkeutta.

Hiekka-mandala on suuritöinen projekti, joka hävitetään sen tekemisen jälkeen. Ensikuulemalta hiekka-mandala tuntuu pöljältä idealta.

Järkevät ihmiset hakkaavat kuvia kiveen. Graniittipatsaat jäävät ydinsodan tai tsunamin jälkeenkin vielä rottien ihasteltaviksi.

Järkevyyttä ja pöljyyttä pohdittuani olen tullut seuraavaan vertauskuvalliseen johtopäätökseen:

Elämisessään kukin voi keskittyä joko graniittipatsaan tai hiekka-mandalan tekemiseen.

Graniittipatsasta taltalla hakkaava elää sellaista elämää, josta riittää kerrottavaa ja rehvasteltavaa: uraa, työtä, voittoja ja saavutuksia - oman nimensä esille tuomista.

Hiekka-mandala puolestaan edustaa sitä elämää, josta ei jää paljon kerrottavaa, mutta se voi olla hyvin arvokasta sillä hetkellä kun elämää eletään. Saavutusten ja uran sijaan sellaisen elämän merkittävimpiä hetkiä voivat olla ymmärretyksitulemisen kokemus, päiväunet aterian jälkeen tai pienen lapsen pitäminen sylissä.

Graniittipatsaita arvostavalle on aivan turha yrittää selittää hiekka-mandalan mielekkyyttä, koska se on hänen mielestään haihattelua.

Menneistä ei jää muistoa,
eikä jää tulevistakaan -
mennyt on unohdettu,
ja tulevakin unohdetaan kerran.

0 kommenttia:

Lähetä kommentti

Tilaa Lähetä kommentteja [Atom]

<< Etusivu