Mikko Huotarin päiväkirja

10.10.07

Arkkitehtuuria digillä ja manuaalilla

Ostin viime viikolla Nikonin FM2:n, joka on täysimanuaalisen järjestelmäkamera. Siinä siis säädetään aukko, aika ja tarkennus käsin. Sähköä ei tarvita. On siinä tosin patteri, jos haluaa katsoa, mitä valotusmittari näyttää.

Se on maailman ensimmäinen kamera, jossa on 1/4000 sekunnin valotus mekaanisella sulkimella. Kameralla on sen verran paljon traditionalisti-faneja, että sitä valmistettiin erä vielä tällä vuosituhannella.

Olin kieltämättä aika innoissani kapineesta. Sulkimen ääni on kaunis, ja jotenkin ajatus täysin mekaanisesta kamerasta on rauhoittava. Ostin muutaman purkin filmiä. Ensimmäisen filmin roiskin menemään täysin hulvattomasti. Illalla kehitin filmin pimeässä vessassa. Sitten skannasin negatiivin. Alempana on kuva postitalosta. Pod.fi-sivulla on kuva Zyskowiczista ja kumppaneista.

Ylempänä on kuva Finlandia-talosta. Sen olen näpsäyttänyt digikameralla.

Että tällainen kameroita vertaileva arkkitehtuuripläjäys blogissa tällä kertaa. Onneksi kumpikin talo edustaa funkista, jottei pasmat mene ihan sekaisin.

Finlandia-talo D80:llä.
Finlandia_house

Postitalo FM2:lla. Rusehtava väri on suoraan negatiivista. Filminä oli Ilfordin legendaarinen FP4 ja pimiössä kehitteenä vieläkin legendaarisempi Rodinol (Agfa kehitti tuotteen vuonna 1890).
postitalo

0 kommenttia:

Lähetä kommentti

Tilaa Lähetä kommentteja [Atom]

<< Etusivu