Mikko Huotarin päiväkirja

27.3.07

Oltiin vaan Talvipuutarhassa

Yksi Einon ja minun lempiharrastuksistani on Talvipuutarhassa käyminen. Välillä ollaan piipahdettu pari kertaa viikossa, välillä on jäänyt viikkojakin väliin. Tenho ei kuitenkaan katoa.

Tänään oltiin Talvipuutarhassa kolmisen tuntia. Siellä on hyvä olla: ilma on mukavan kostea, ei kuitenkaan hiostava, valoa riittää, hienoja kasveja, huolellisesti hoidetut istutukset, yli sata vuotta vanha miljöö, eikä mitään muuta ääntä kuin suihkulähteen lorinaa ja satunnaisten piipahtelijoiden kohteliaan hiljaista jutustelua.

Jos olen joskus vanhana niin raihnainen, etten enää nauti oikein mistään, niin viekää minut Talvipuutarhaan. Se on sitä paitsi ilmaista.

Syötiin eväitä, katseltiin altaassa uiskentelevia karppeja, käytiin pari kertaa pissalla ja yhden kerran kakalla, kuljeskeltiin ympäri. Oltiin vaan.

Eino istuu portailla.


Talvipuutarhan karppilammikko.

25.3.07

Viikonloppuraportti

Eilen lauantaina Kiikki paiski töitä. Me oltiin Einon kanssa Maulojen pihassa Minjan, kolmosten ja Jessen luona. Hanna tuli myöhemmin. Siellä olivat myös Helena ja Kristiina. Ensin leikittiin ja sitten syötiin terassilla nakkeja, pastasalaattia ja pullaa. Minja oli istunut kuralätäkössä, jossa oli kanankakkaa. Haju oli valtava.

Illalla oli bänditreenit ja sitten menin Vessen 40-vuotissynttäreille. Oli hyvää seuraa, ruokaa ja juomaa. Pistäydyttiin vielä Urkin pubissa, josta saa kerrassaan mainiota belgialaista Cantillon-olutta, joka maistuu shamppanjalta.

Tänään sunnuntaina on ollut kaunis päivä. Illalla auringon laskiessa katselin taivaan kannen kuulasta väripalettia melkoisen ymmyrkäisenä. Einokin oli ihmeissään.

21.3.07

Retki Mikkeliin

Oltiin Einon kanssa taas Mikkelissä. Me lähdetään aina ex tempore -tyyppisesti. Sillä tavalla matkustaminen on mukavinta. Lähdettiin maanantaina ja tultiin takaisin tänään keskiviikkona. Eilen sinne tulivat myös Anna, Onni ja Matti, joten hulinaa piisasi riittämiin. Eino oli aika fiiliksissä.

Parasta oli kun Matti, 1-v, otti ukin sylissä ollessaan tämän silmälasit, ja sitten kun ukki yritti pelastaa lasinsa, Matti otti napakan otteen ukin tukasta. Kun ukki oli jo vääntäytynyt z-asentoon, Matti iski neljä hammastaan ukin käteen. Voilá!

14.3.07

Hautausmaalla

Olin eilen kävelyllä Hietaniemen hautausmaalla. Siellä on mukava olla hetken aikaa, mutta sitten yleensä rupeaa vähän ärsyttämään jotkut pömpöösit haudat, sellaiset maallista mahtavuutta alleviivaavat pystit.

Ehkä pitää ryhtyä käymään Maunulan hautausmaalla.

Patsas hurskaana.

13.3.07

Kotistudio

Hankin vähän kartonkeja kotiin, 95 senttiä kappale, jotta voi kuvailla erilaisia esineitä. Tässä on buddha kultataustalla.

Buddha.

11.3.07

Löpinän loppu

Nyt on kamera taas kehissä. Kävelin Valimoon ja otin pari kuvaa.

Panaani.


Valimon väritalo.


Putous.

10.3.07

Koivuniemen herra

Lapsen lyöminen on nykyään kiellettyä. Myöskään muita väkivallan muotoja ei saa käyttää lapsen kohtelussa. Se tuntuu harmittavan monia vanhan liiton edustajia. Ilmeisesti sen vuoksi, että mikään ei ole niin helppoa kuin lapsen lyöminen.

Pieksämisen jäätyä pois muodista sanonta 'Koivuniemen herra' alkaa olla jo arkeologista käsitteistöä.

Olen keksinyt idiomille uusiokäytön.

***

Odottelin viikon kadonnutta kameraani. Siitä ei kuulunut mitään. Sain asiallista palvelua poliisilta. Odotukseni eivät missään vaiheessa olleet järin korkealla. (Saattaa tosin olla, että se vielä löytyy. Arvioisin mahdollisuudeksi noin 1,5 prosenttia.)

Kameran katoamiseen ei kannata lopettaa valokuvaamista. Yhtä viisasta olisi lopettaa kirjoittaminen kadotettuaan kynän. Hintaero kynän ja kameran välillä on huikea, mutta pitkällä aikavälillä merkityksetön.

Ostin siis uuden kameran tilalle. Minulta siis hävisi kamera, yksi objektiivi ja pikkulaukku. Kolme pidempää putkea ja salama olivat onneksi jääneet kotiin. Täytyi siis ostaa perussetti. Tässä perin ikävässä asiassa on myös hyviä puolia, koska nyt sain tehdä hankintani parista vanhasta virheestä viisastuneena. Uusi peruslinssini on huikeasti parempi kuin taksin uumeniin kadonnut. Kuvista tulee terävempiä ja värikkäämpiä. Sain melkein tonnin laatulinssin alle 300:lla. Uusi laukku on kätevämpi. Kaukolaukaisimen jätin hankkimatta, koska sitä en tarvinnutkaan (HDR-kuvia varten). Lisäksi D80-rungon softa on uudempi.

Nyt minulla on jälleen kamera. Nyt kaikki on ennallaan.

***

Ennallaan? Ei aivan. Palaan nyt 'koivuniemen herran' uusiokäyttöön.

Uusi kamera tuli hankittua Visa-kortilla. Maksu tapahtuu käytännössä noin puolentoista kuukauden kuluttua. Silloin tulee ankara Visa Koivuniemen herra käymään.

No, eipä tässä mitään hätää. Pistetään kamerarahoja pullistelemaan sukan varteen.

***

Elämä vie, Visa vikisee!

9.3.07

Hiljalleen väistyvä tauti

Sitkeä virus osoittaa laantumisen merkkejä ensimmäisen kerran tänään perjantaina. Eilen tunsin oloni pirteäksi, mutta kissan viikset! - kun piipahdin 200 metrin päässä R-kioskilla, tunsin itseni höyryävän kuumaksi kumiukkeliksi, jonka niveliä kolottaa ja keuhkoja särkee.
 
Einokin on piristynyt myös. Sen sijaan Kiikki on edelleen kalmistomaisissa tunnelmissa.
 
Tällaista tämä nyt sitten vain on. Todennäköisesti meidän jokaisen loppuelämä on enemmän tai vähemmän tämän kaltaista, jos sittemmin joutuu lasaretissa makailemaan. On siis parempi yrittää kokea elämä arvokkaana myös sairastamisen aikana kuin suhtautua omaan sairauteen pakokauhulla tai inholla.

6.3.07

Tauti

Toissa yönä iski oikein kunnon tauti. Yli 39 astetta kuumetta, horkkaa ja hikoilua vuorotellen. Kauhea kolotus. Ei unesta tietoakaan. Vain valveen rajoilla roikkumista.

Viime yö oli viime hurjempi. Kuume nousi 40 asteeseen ja tajunta oli vähän niin ja näin. Aamukuudelta sain ekan kerran unta ruhtinaallisen tunnin. Nukkumista vaikeuttaa makaamisesta kipeytyneet lihakset, joiden ei ole hyvä olla oikein missään asennossa.

Tätä tautia on ollut työkavereilla. Ei hyvä. Kestää kuulemma viikon. Korkea kuume, päänsärkyä ja kipuja.

Nyt kuume laski sen verran (38,2), että tulin hetkeksi tietokoneen ääreen. Lähinnä se vuoksi, että lihaskipu hellittäisi toisessa asennossa olemisesta.

Eipä ole tällaista tautia ollut pitkään aikaan. Siis näin ärhäkkää. Muistaakseni joskus kymmenen vuotta sitten.

Älkää hankkiko tätä. Huono hankinta.

3.3.07

Kamera jäi taksiin

Tänään piti laittaa Esun bändin kuva tähän blogimerkintään, mutta viime yönä kotiin tullessani unohdin kamerarepun taksiin. Havaitsin asian välittömästi, kun olin noussut taksista ja yritin ottaa kuitin yhteystietojen avulla yhteyttä taksiin. En kuitenkaan onnistunut.

Kyllä on harmittanut aivan vietävästi. Kamera on tuliterä ja melko hintava. Öisiin takseihin jääneet tavarat eivät aina kulkeudu löytötavaratoimistoon. Harmittaa myös se, että unohtaessaan on itse kuitenkin syypää. Olen erittäin kova unohtamaan sitä sun tätä, mutta tähän mennessä olen ollut hyvä muistamaan viisi asiaa: avaimet, lompakko, kännykkä, tietokone ja kamera.

Nyt aion avautua kuin osteri.

Tavaran menettämisen harmitus on kiusallista. Siinä kärähtää itselleen siitä, kuinka paljon tunteitaan on sitonut maalliseen rihkamaan. Minulle paljastui harmituksen keskellä, kuinka dominoivaa ihastukseni härveleihin on. Minullahan on jos jonkinmoista sähköistä vimpainta ja vitkutinta. Tässä maniassa olen ajautunut sellaisiin työtehtäviin, joissa saa olla kivojen kojeiden äärellä.

Kun olin jo sopeutunut ajatukseen, että kamerani voi olla menetetty, koin huonoa omaatuntoa kojeaddiktiosta.

Siinä sitä sitten oltiin. Koska Eino ja Kiikki ovat edelleen Tampereella, ehdin märehtiä ajatuksillani tätä soppaa kiusallisen pitkään. Kun ajatukseni oli muhinut verkkomahassa, pötsissä ja satakerrassa (toim. huom. lehmän mahoja), aloin pohtia onko tässä valokuvaprojektissani järjen hiventä. Pitäisikö keskittyä kirjoittamiseen?

Valokuvaprojektini idea on siis se, että opettelisin ottamaan riittävän ammattimaisia kuvia, joita voin käyttää työssäni. Yhtenä tavoitteenani on koota riittävä kuvapankki kirkollisesta ja uskonnollisesta kuvastosta. Näihin teemoihin liittyvät kuvat ovat liian usein pelkkiä kynttilöitä ja rukoilevia käsiä. Valokuvaustaidolla pystyisin laajentamaan toimialaani mukavasti.

Sitä paitsi kuvaaminen on melko tyydyttävää, koska työn jäljen näkee digiaikana sangen nopeasti. Toisekseen kuvaaminen on positiivisella tavalla erilaista kuin esimerkiksi kirjoittaminen. Joku neurologi varmaan osaisi selittää, mitä osia aivoista käytetään kuvaamisessa ja mitä kirjoittamisessa.

No nyt kuitenkin funtsailin, että pitäisikö moinen hössötys lopettaa, koska se voi olla vain härvelifriikin haihattelua - ja tällä menolla se on aika tyyristä.

Johtopäätökseni:

Pitää antaa pölyn laskeutua. En tee hätäisiä johtopäätöksiä esim. valokuvaprojektistani.

Maanantaina otan yhteyttä löytötavaratoimistoon, jos en saa kuskia kiinni (taksikuitissa on kuskin tunnus).

Nyt on paaston aika. Aloitan härveli-intoilupaaston.

En jatkossa mietiskele näin paljon ainakaan rahaa, jos kadotan jotain.

2.3.07

Ilma on kuin morsian

Olen paiskinut kotona hommia. Sitten piti piipahtaa kaupungilla. Otin kameran mukaan.

Joidenkin häät olivat kuin hunnun sisällä.


Näin eilen patavanhoillisen tuntuisessa rautakaupassa Clas Ohlsonissa megafoneja parinkymmenen euron hintaan. Ajattelin, että nyt saa kansalaisaktiivisuus tuulta purjeisiin. Se on hyvä asia se. Tuumasin myös että niitä megafoneja alkaa näkyä katukuvassa. Ei kulunut kuin päivä, kun näin sellaisen.

Mielenosoitus Tanskan mielenosoittajien tukemiseksi.

Yksin kotona 2

Kiikki ja Eino lähtivät Tampereelle loppuviikoksi. Minä jäin tänne töitä paiskimaan ja meditoimaan viikonloppulesken elämän hyviä ja varjopuolia.

Eilen olin Skattalla töissä ja käytiin syömässä nepalilaisessa ravintolassa. Kysyin, saanko kuvata heidän herttaista alttaria tai mikäs tuo nyt sitten on. Sain luvan.

Skattan nepalilainen on stadin paras.